16 augustus 2024
Hoe zijn de regels rond oproepkrachten nu? En wat verandert er precies als het wetsvoorstel Wet meer zekerheid flexwerkers ingaat?
Een oproepkracht moet je minstens vier dagen van tevoren oproepen. Een oproepkracht afzeggen moet je ook vier dagen voor de dienst doen. Bij cao kan deze termijn worden verkort, maar tot niet minder dan 24 uur. Als je een oproepkracht te laat oproept, hoeft hij niet te gaan werken. Als je hem te laat afzegt, heeft de oproepkracht recht op loon over de uren waarvoor hij was opgeroepen.
Oproepkrachten mogen hun dienstverband opzeggen met een opzegtermijn van slechts vier dagen. Een oproepkracht hoeft ook niet op te zeggen tegen het einde van de maand. Let wel, deze ultrakorte termijn geldt alleen als de oproepkracht opzegt. Voor de werkgever gelden de normale wettelijke opzegtermijnen.
Je moet een oproepkracht na een jaar een contract met een vaste arbeidsomvang aanbieden. De oproepkracht mag dit overigens weigeren en dan mag je opnieuw een oproepcontract aangaan.
Als de oproepkracht zelf opzegt, heeft hij geen recht op een transitievergoeding. Als het dienstverband op initiatief van de werkgever eindigt of niet wordt voortgezet, dan moet de werkgever de transitievergoeding betalen. Dat geldt vanaf de eerste dag van het dienstverband.
In het wetsvoorstel Wet meer zekerheid flexwerkers staat dat oproepcontracten gaan verdwijnen. Nuluren- en min-maxcontracten zoals we die nu kennen, zullen in de huidige vorm niet langer zijn toegestaan. In plaats van deze contracten komt een ‘basiscontract’. Dit houdt in dat de werkende een minimaal aantal uren krijgt aangeboden. De werknemer moet daarboven een bepaald aantal uren beschikbaar zijn (130 procent van het minimaal aantal uren). De werknemer mag oproepen buiten deze omvang weigeren. Werkt de werknemer structureel meer, dan volgt na twaalf maanden een aanbod voor een vaste arbeidsomvang, zoals we dat nu ook kennen bij oproepcontracten (niet is aangegeven wat ‘structureel meer’ is).
Een uitzondering wordt gemaakt voor scholieren en studenten. Contracten met een jaaruren norm blijven mogelijk. Het is de bedoeling dat het nieuwe basiscontract onder de lage WW-premie gaat vallen.
Bron brightmine