• Alle HR services op één plek
  • Binnen 1 werkdag antwoord op jouw vraag!
  • Klantbeoordeling 4,7/5
bel ons
Thoughtful,Diverse,Colleagues,Sit,At,Desk,In,Office,Talk,Discuss

Arbeidsdeskundig onderzoek

Wanneer je werknemer langdurig ziek is, geeft een arbeidsdeskundig onderzoek antwoorden en inzichten. Na dit onderzoek ontvang je van ons een concreet re-integratieplan met advies over hoe nu verder te gaan. Kies voor de expertise van onze ervaren arbeidsdeskundigen. Zij kunnen jou als werkgever hierin compleet begeleiden en ontzorgen.

Neem contact op

Wat, waarom en wanneer een arbeidsdeskundig onderzoek

Wat is een AD (arbeidsdeskundig) onderzoek? Dit onderzoek verschaft helderheid over de re-integratiemogelijkheden wanneer een werknemer langdurig ziek is door bijvoorbeeld een burnout. Is werkhervatting mogelijk, en zo ja, kan dit binnen de eigen organisatie of moet er een nieuwe werkgever worden gezocht? 

De Wet Verbetering Poortwachter schrijft voor dat je onderzoek laat doen naar de re-integratiemogelijkheden van jouw zieke werknemer. Hiermee voldoe je aan de wettelijke verplichtingen van het UWV. Zo voorkom je een mogelijke sanctie van bijvoorbeeld een jaar extra loondoorbetaling. 

In de 42ste ziekteweek doe je een melding bij het UWV van je zieke medewerker. Voor het eerste ziektejaar afloopt, schakel je vervolgens een arbeidsdeskundige in. Onze arbeidsdeskundigen brengen de knelpunten in kaart en adviseren in oplossingen en mogelijkheden met een concreet en bindend re-integratieplan. Dit kan zijn dat de medewerker het eigen werk weer kan hervatten. Maar we kijken ook naar andere mogelijkheden binnen of buiten de organisatie, met bijvoorbeeld een re-integratie 2e spoor traject

In ons team zijn alle vakgebieden vertegenwoordigd om jou een compleet op maat gemaakt HR advies te geven. 

Welke vragen beantwoordt ons arbeidsdeskundig onderzoek?

Wanneer een medewerker ziek is, geeft dit vaak veel onduidelijkheid en vragen. Met ons arbeidsdeskundig onderzoek krijg je de passende antwoorden en kan er gekeken worden naar oplossingen en mogelijkheden. Je krijgt antwoord op de volgende vragen:

  • Kan de werknemer het eigen werk bij de eigen werkgever nog uitvoeren? 
  • Zo nee, is het eigen werk met behulp van aanpassingen of voorzieningen passend te maken? 
  • Zo nee, kan de werknemer ander werk bij de eigen werkgever uitvoeren? 
  • Zo nee, zijn er mogelijkheden om de werknemer naar ander werk bij een andere werkgever te begeleiden en is een vervolgtraject (2e spoor re-integratie) gewenst? 

Want na het onderzoek kan een uitkomst zijn dat een 2e spoor re-integratie traject passend is. Ook dit kunnen wij begeleiden. Zo bieden wij je een totaalpakket aan, waarin wij onze jarenlange ervaring en kennis met je delen.

Hoe ziet het arbeidsdeskundig onderzoek eruit

Het arbeidsdeskundig onderzoek bestaat uit de volgende onderdelen: 

  • dossieronderzoek; 
  • persoonlijk gesprek met werkgever, kan eventueel ook online;
  • persoonlijk gesprek met werknemer, kan eventueel ook online;
  • werkplekonderzoek; 
  • afsluitend gesprek met werkgever en werknemer; 
  • opstellen arbeidsdeskundige rapportage; 
  • eventueel bespreken arbeidsdeskundige rapportage met werknemer en werkgever. 

Daarnaast ontvang je van ons aanvullende informatie over de wetgeving, het UWV en regelingen, subsidies en voorzieningen die van toepassingen zijn. Ook bekijken we welke om- of bijscholingsmogelijkheden passend zijn. Zo bieden wij je meer dan alleen het arbeidsdeskundig onderzoek. 

Wat zijn de kosten voor een arbeidsdeskundig onderzoek?

Een AD-onderzoek bieden wij aan vanaf € 1.095,00. Eventuele meerkosten bespreken wij altijd persoonlijk met je.

Wil je een offerte voor een arbeidsdeskundig onderzoek of een keer van gedachten wisselen over HR-thema’s binnen jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met je mee in mogelijkheden.




Gaan we samen aan het werk?

Neem Contact Op