• Alle HR services op één plek
  • Binnen 1 werkdag antwoord op jouw vraag!
  • Klantbeoordeling 4,7/5
bel ons
all4people Personeelsbeleid

Wet Verbetering Poortwachter

Wist je dat een zieke medewerker al snel zo’n €240 per dag kost?

Om de impact van ziekteverzuim binnen je organisatie zo laag mogelijk te houden, is een goede begeleiding belangrijk. Wij ondersteunen organisaties met de uitvoering van de Wet Verbetering Poortwachter. Je wilt tenslotte geen loonsanctie!

WVP kort op de bal

Om het aantal werknemers dat langdurig ziek is terug te dringen, is de Wet Verbetering Poortwachter, ofwel WVP, ingesteld.

Het uitgangspunt hierbij is dat snel en effectief ingrijpen het verzuim korter maakt en vaak voorkomt. Niet onbelangrijk omdat 1 ziektedag je al snel zo’n € 240 kost. De basisregels van de Wet Poortwachter zijn je vast wel bekend. Je hebt als werkgever een aantal Wettelijke verplichtingen (dit geldt overigens tevens voor de werknemer), die al beginnen bij dag 1 van de ziekmelding.

Wat moet je doen, wat mag nu wel en wat mag niet in verband met de WVP en in het kader van de privacy? Hoelang moet ik het loon doorbetalen, wat is een probleemanalyse, hoe stel ik een plan van aanpak op en hoe voorkom ik een loonsanctie van heet UWV? Wat moet ik doen als een medewerker onvoldoende meewerkt aan de re-integratie? Op dat soort vlakken horen we regelmatig dat het voor werkgevers lastig wordt.

Juist op al deze vragen kunnen de verzuimspecialisten van all4people je helpen. En zeg eens eerlijk, ben je eigenlijk niet veel liever bezig met de groei van je bedrijf?

Wet Verbetering Poortwachter all4people

Wet Poortwachter samen verantwoordelijk

De rol van de werkgever is steeds belangrijker geworden op het gebied van ziekte en verzuim. Jij en de verzuimende medewerker moeten er alles aan doen om de medewerker weer snel en gezond terug te laten keren in het werkproces, daar heeft de Wet Verbetering Poortwachter regels voor opgesteld.

Natuurlijk adviseert een bedrijfsarts jou (of je HR-afdeling), maar de Wet Poortwachter legt de verantwoordelijkheid bij jullie samen. Juist daarom raden we aan om je bij dit soort kwesties te laten ondersteunen. Het is namelijk een hele verantwoordelijkheid, met een aantal strikte regels waar je je aan moet houden om alles goed te laten verlopen en de zieke medewerker zo snel mogelijk weer gezond en wel aan het werk te krijgen.

Gaan we samen aan het werk?

Neem Contact Op