• Alle HR services op één plek
  • Binnen 1 werkdag antwoord op jouw vraag!
  • Klantbeoordeling 4,7/5
bel ons
Vakantieverlof all4people

18 november 2021

Goedgekeurd vakantieverlof intrekken

Mag een werknemer zijn goedgekeurde vakantiedagen zelf weer intrekken?

In de wet is hier niets voor geregeld. Daarin staat wel dat de werkgever vakantiedagen mag intrekken als daar een gewichtige reden voor is. De werkgever moet dan de schade van de werknemer vergoeden. Andersom is het niet wettelijk geregeld. Je zou daarom kunnen stellen dat de werknemer vakantiedagen niet zomaar mag intrekken. Hij heeft immers een vakantieverzoek gedaan, dat is goedgekeurd door de werkgever. De werkgever mag dus zelf beslissen om de intrekking al dan niet te honoreren.

Vanuit goed werkgeverschap is het belangrijk dat u een goede reden heeft om het verzoek de vakantiedagen in te trekken, niet te honoreren. Bijvoorbeeld omdat u al voor vervanging heeft gezorgd, of omdat er onvoldoende werk is voor de werknemer.

Door de coronacrisis zullen werkgever en werknemer moeten improviseren. Het is begrijpelijk dat werknemers er weinig in zien om vakantiedagen nu verplicht thuis te moeten vieren. Voor de meeste mensen is dat geen omstandigheid om eens lekker te ontspannen, een belangrijk doel van vakantiedagen. De werkgever heeft een ander belang: als we straks weer volop aan het werk mogen, is iedereen hard nodig en komt vakantie van werknemers natuurlijk niet goed uit.

Het is verstandig om, samen met werknemers (en OR), te bedenken hoe ze ze wel op vakantie kunnen maar de bedrijfsvoering niet in het geding komt. U kunt bijvoorbeeld in overleg een vakantieschema opstellen, waarbij werknemers er (in het najaar) een tijdje er tussenuit kunnen. Of u kunt bijvoorbeeld afspreken dat de huidige wettelijke vakantiedagen niet na een half jaar zullen vervallen. Dan kunnen werknemers volgend jaar beter gespreid (en misschien ook wat langer) op vakantie.

Vragen neem gerust met ons contact op.

Bron Personeelsnet

Gaan we samen aan het werk?

Neem Contact Op