18 oktober 2021
Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen kan het nodig zijn dat u thuis blijft en geen bezoek ontvangt. Dit heet in (thuis)quarantaine gaan. U blijft bijvoorbeeld thuis als u klachten heeft die passen bij corona, zoals een loopneus of koorts. Hoe lang u in quarantaine gaat en wat de regels zijn verschilt per situatie.
Als u besmet bent met het coronavirus, kan het 2 tot 10 dagen duren voordat u klachten krijgt. Zoals hoesten of benauwdheid. U kunt het coronavirus dus ook zonder klachten die passen bij COVID-19 verspreiden. Om dit te voorkomen blijft u in sommige situaties thuis en ontvangt u geen bezoek.
In de volgende situaties gaat u in thuisquarantaine door corona:
Heeft u (milde) klachten die passen bij het coronavirus? Ga in thuisquarantaine en laat u testen op corona.
Kinderen tot en met de basisschoolleeftijd hoeven meestal niet getest te worden. Zij mogen wel naar school en naar de opvang als zij alleen verkoudheidsklachten hebben zonder koorts of benauwdheid.
Heeft u huisgenoten? Zij blijven ook thuis als u naast milde corona klachten ook last heeft van koorts of benauwdheid. Zodra uw huisgenoten klachten krijgen moeten zij zich ook laten testen op corona. Iedereen die zich laat testen blijft thuis totdat de uitslag bekend is. Als iedereen in een huishouden thuis blijft, dan heet dit gezinsquarantaine.
Heeft u een test laten doen en blijkt dat u corona heeft? Dan krijgt u van de GGD te horen wat u moet doen, zoals thuis in isolatie gaan.
Heeft u huisgenoten? Dan gaan zij 10 dagen in thuisquarantaine. Dat geldt ook voor nauwe contacten. Dit zijn de mensen die in de periode dat u besmettelijk was dicht bij u in de buurt zijn geweest (minimaal 15 minuten binnen 1,5 meter). Zoals een partner die niet bij u woont, een reisgenoot of collega. U bent besmettelijk vanaf 2 dagen voordat u klachten krijgt. Als uw huisgenoten of nauwe contacten klachten krijgen die lijken op corona moeten zij zich ook laten testen.
Een niet-nauw contact is iemand die langer dan 15 minuten op meer dan 1,5 meter afstand in dezelfde ruimte was. Bijvoorbeeld een leraar. Niet-nauwe contacten van iemand met corona hoeven niet in quarantaine. Maar zij moeten wel hun gezondheid extra goed in de gaten houden. En zodra zij klachten krijgen laten zij zich zo snel mogelijk testen. Dat geldt ook voor kinderen.
Heeft iemand in uw huishouden naast milde corona klachten ook last van koorts of benauwdheid? Dan blijven alle huisgenoten thuis tot de testuitslag bekend is, ook als zij geen klachten hebben. Zodra een van de andere huisgenoten ook klachten krijgt die lijken op corona laat deze persoon zich testen.
Bent u dicht in de buurt geweest met iemand met corona (minimaal 15 minuten binnen 1,5 meter)? Bijvoorbeeld omdat u partner, reisgenoot of collega bent? Dan gaat u ook 10 dagen in quarantaine vanaf het moment dat u nauw contact had. Als u klachten krijgt die lijken op corona, maakt u een afspraak voor een coronatest. Is de testuitslag negatief? Blijf dan toch 10 dagen in quarantaine. Behalve als de GGD een ander advies geeft.
Vertrekt u uit het buitenland naar Nederland? Als u uit een COVID-19-risicogebied komt (vaak met een oranje reisadvies) gaat u 10 dagen in thuisquarantaine. In het reisadvies voor het land of gebied waaruit u vertrekt staat of quarantaine nodig is bij aankomst in Nederland. Er gelden uitzonderingen. Zo mogen kinderen tot en met 12 jaar wel naar school, sport en kinderopvang.
Er zijn maatregelen gericht op de binnenlandse situatie. En er zijn maatregelen gericht op grensoverschrijdend verkeer. De overheid maakt steeds een afweging tussen:
Momenteel moet je alleen in quarantaine bij terugkeer uit een buitenlands risicogebied.
Ook in Nederland loopt het aantal besmettingen op, zoals te zien is op het coronadashboard. Vooral in een aantal regio’s in de Randstad. Daarom is op dit moment het advies om het aantal reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken. Dat geldt voor heel Nederland.
Tijdens de thuisquarantaine gelden altijd de volgende regels:
Blijkt uit een test dat u het coronavirus heeft? Of bent u huisgenoot van iemand met corona? Dan ontvangt u een brief van de GGD waarin staat wat de regels zijn tijdens quarantaine.
Lees over de leefregels voor patiënten, huisgenoten, nauwe contacten en overige contacten. Beschikbaar in meerdere talen.
In de brochure Hulp en steun bij thuisquarantaine vindt u meer informatie en andere telefoonnummers.
Tot 18 augustus 2020 was de duur van de thuisquarantaine 14 dagen. Uit het Nederlandse bron- en contactonderzoek van de GGD blijkt dat 10 dagen quarantaine veilig is. Als huisgenoten of contacten van patiënten met corona ziek worden, dan krijgen zij in 99% van de gevallen binnen 10 dagen klachten.
Bron RIVM.nl