• Alle HR services op één plek
 • Binnen 1 werkdag antwoord op jouw vraag!
 • Klantbeoordeling 4,7/5
bel ons
all4people

18 oktober 2021

In thuisquarantaine door corona richtlijnen RIVM

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen kan het nodig zijn dat u thuis blijft en geen bezoek ontvangt. Dit heet in (thuis)quarantaine gaan. U blijft bijvoorbeeld thuis als u klachten heeft die passen bij corona, zoals een loopneus of koorts. Hoe lang u in quarantaine gaat en wat de regels zijn verschilt per situatie.

Situaties waarbij u thuisblijft

Als u besmet bent met het coronavirus, kan het 2 tot 10 dagen duren voordat u klachten krijgt. Zoals hoesten of benauwdheid. U kunt het coronavirus dus ook zonder klachten die passen bij COVID-19 verspreiden. Om dit te voorkomen blijft u in sommige situaties thuis en ontvangt u geen bezoek.

In de volgende situaties gaat u in thuisquarantaine door corona:

U heeft klachten die passen bij corona

Heeft u (milde) klachten die passen bij het coronavirus? Ga in thuisquarantaine en laat u testen op corona.

Kinderen tot en met de basisschoolleeftijd hoeven meestal niet getest te worden. Zij mogen wel naar school en naar de opvang als zij alleen verkoudheidsklachten hebben zonder koorts of benauwdheid.

Huisgenoten blijven ook thuis

Heeft u huisgenoten? Zij blijven ook thuis als u naast milde corona klachten ook last heeft van koorts of benauwdheid. Zodra uw huisgenoten klachten krijgen moeten zij zich ook laten testen op corona. Iedereen die zich laat testen blijft thuis totdat de uitslag bekend is. Als iedereen in een huishouden thuis blijft, dan heet dit gezinsquarantaine.

U heeft corona

Heeft u een test laten doen en blijkt dat u corona heeft? Dan krijgt u van de GGD te horen wat u moet doen, zoals thuis in isolatie gaan.

Huisgenoten en nauwe contacten blijven ook thuis

Heeft u huisgenoten? Dan gaan zij 10 dagen in thuisquarantaine. Dat geldt ook voor nauwe contacten. Dit zijn de mensen die in de periode dat u besmettelijk was dicht bij u in de buurt zijn geweest (minimaal 15 minuten binnen 1,5 meter). Zoals een partner die niet bij u woont, een reisgenoot of collega. U bent besmettelijk vanaf 2 dagen voordat u klachten krijgt. Als uw huisgenoten of nauwe contacten klachten krijgen die lijken op corona moeten zij zich ook laten testen.

Niet-nauwe contacten hoeven niet in quarantaine

Een niet-nauw contact is iemand die langer dan 15 minuten op meer dan 1,5 meter afstand in dezelfde ruimte was. Bijvoorbeeld een leraar. Niet-nauwe contacten van iemand met corona hoeven niet in quarantaine. Maar zij moeten wel hun gezondheid extra goed in de gaten houden. En zodra zij klachten krijgen laten zij zich zo snel mogelijk testen. Dat geldt ook voor kinderen.

Uw huisgenoot heeft zware klachten

Heeft iemand in uw huishouden naast milde corona klachten ook last van koorts of benauwdheid? Dan blijven alle huisgenoten thuis tot de testuitslag bekend is, ook als zij geen klachten hebben. Zodra een van de andere huisgenoten ook klachten krijgt die lijken op corona laat deze persoon zich testen.

U bent dicht in de buurt geweest van iemand met corona (nauw contact)

Bent u dicht in de buurt geweest met iemand met corona (minimaal 15 minuten binnen 1,5 meter)? Bijvoorbeeld omdat u partner, reisgenoot of collega bent? Dan gaat u ook 10 dagen in quarantaine vanaf het moment dat u nauw contact had. Als u klachten krijgt die lijken op corona, maakt u een afspraak voor een coronatest. Is de testuitslag negatief? Blijf dan toch 10 dagen in quarantaine. Behalve als de GGD een ander advies geeft.

U komt terug uit het buitenland

Vertrekt u uit het buitenland naar Nederland? Als u uit een COVID-19-risicogebied komt (vaak met een oranje reisadvies) gaat u 10 dagen in thuisquarantaine. In het reisadvies voor het land of gebied waaruit u vertrekt staat of quarantaine nodig is bij aankomst in Nederland. Er gelden uitzonderingen. Zo mogen kinderen tot en met 12 jaar wel naar school, sport en kinderopvang.

Niet in quarantaine binnen Nederland

Er zijn maatregelen gericht op de binnenlandse situatie. En er zijn maatregelen gericht op grensoverschrijdend verkeer. De overheid maakt steeds een afweging tussen:

 • de noodzaak om verspreiding van het coronavirus te beheersen; en
 • de impact van de maatregelen op de samenleving.

Momenteel moet je alleen in quarantaine bij terugkeer uit een buitenlands risicogebied.

Ook in Nederland loopt het aantal besmettingen op, zoals te zien is op het coronadashboard. Vooral in een aantal regio’s in de Randstad. Daarom is op dit moment het advies om het aantal reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken. Dat geldt voor heel Nederland.

De regels tijdens quarantaine

Tijdens de thuisquarantaine gelden altijd de volgende regels:

 • Alleen de mensen die bij u wonen mogen samen met u in huis zijn. U blijft zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand van uw huisgenoten. Dus niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
 • Er komt niemand bij u op bezoek, behalve voor medische redenen (bijvoorbeeld de huisarts of iemand van de GGD).
 • Heeft u medische hulp nodig? Ga dan niet naar de huisarts of het ziekenhuis, maar bel de arts.
 • Laat anderen boodschappen doen. Kan dit echt niet? Dan mag u alleen als u geen klachten heeft die lijken op corona naar buiten voor een boodschap.
 • U mag in uw tuin of op uw balkon zitten.
 • U werkt thuis. Als u in de zorg werkt mag u alleen bij uitzondering en onder voorwaarden werken. Overleg dit met de GGD of de bedrijfsarts.
 • U reist niet met het openbaar vervoer.

Brief met leefregels tijdens quarantaine

Blijkt uit een test dat u het coronavirus heeft? Of bent u huisgenoot van iemand met corona? Dan ontvangt u een brief van de GGD waarin staat wat de regels zijn tijdens quarantaine.

Lees over de leefregels voor patiënten, huisgenoten, nauwe contacten en overige contacten. Beschikbaar in meerdere talen.

Brochure over quarantaine

In de brochure Hulp en steun bij thuisquarantaine vindt u meer informatie en andere telefoonnummers.

Quarantaine ingekort van 14 naar 10 dagen

Tot 18 augustus 2020 was de duur van de thuisquarantaine 14 dagen. Uit het Nederlandse bron- en contactonderzoek van de GGD blijkt dat 10 dagen quarantaine veilig is. Als huisgenoten of contacten van patiënten met corona ziek worden, dan krijgen zij in 99% van de gevallen binnen 10 dagen klachten.

Bron RIVM.nl

Gaan we samen aan het werk?

Neem Contact Op