• Alle HR services op één plek
  • Binnen 1 werkdag antwoord op jouw vraag!
  • Klantbeoordeling 4,7/5
bel ons
zorgverlof

21 januari 2022

Kortdurend en langdurend zorgverlof

Hoe lang kan werknemer zorgverlof opnemen?

Werknemer heeft recht op kortdurend zorgverlof 2 keer van het aantal uren dat hij/zij per week werkt in 12 maanden. Het gaat om de werkuren die in de arbeidsovereenkomst zijn afgesproken. Aan langdurend zorgverlof kan de werknemer in 12 maanden 6 keer het aantal werkuren per week opnemen. In de cao kunnen andere regels over zorgverlof staan.

Hoe lang kortdurend zorgverlof en doorbetaling loon

Maximaal 2 keer het aantal uren dat werknemer per week werkt, zoals afgesproken in de arbeidsovereenkomst. Dit geldt voor een periode van 12 maanden. Dus als hij/zij 32 uur per week werkt, kan in 12 maanden 64 uur kortdurend verlof op worden genomen. De periode van 12 maanden begint op de 1e dag van het verlof. Werknemer kan meer dan 1 keer per 12 maanden kortdurend zorgverlof opnemen. Maar dit mag niet over het maximum aantal uren heengaan.

Tijdens het verlof betaalt werkgever minimaal 70% van het salaris door.

Hoe lang langdurend zorgverlof en doorbetaling loon

Per 12 maanden heeft werknemer recht op maximaal 6 keer het aantal uren dat per week wordt gewerkt. Is in de  arbeidsovereenkomst afgesproken dat werknemer 32 uur per week werkt? Dan kan dus in 12 maanden 192 uur langdurend zorgverlof op genomen.

Als werkgever hoef je het salaris niet door te betalen over de uren dat werknemer langdurig verlof heeft.

Andere afspraken in cao

In de cao kunnen andere afspraken staan over zorgverlof. Als dit zo is, dan gelden die afspraken. Ook als deze nadelig voor u zijn.

Vragen neem direct contact met ons op

Bron SZW

Gaan we samen aan het werk?

Neem Contact Op