• Alle HR services op één plek
  • Binnen 1 werkdag antwoord op jouw vraag!
  • Klantbeoordeling 4,7/5
bel ons
All4people HR carnalval

21 februari 2023

Mag een werknemer zich ziek melden vanwege een carnavalskater?

Een medewerkster heeft iets te diep in het glaasje gekeken en wordt flink ziek wakker. Ze besluit open en eerlijk te zijn en meldt zich bij HR en de leidinggevende ziek vanwege een kater. De leidinggevende vindt dit geen reden voor ziekmelding en wil geen loon uitbetalen. Kan dat zomaar?

Het antwoord

Dat kan niet. In zeer uitzonderlijke gevallen heeft een werknemer geen recht op loondoorbetaling bij ziekte. Als de ziekte van de werknemer opzettelijk door hem/haar is veroorzaakt, heeft de werknemer geen recht op doorbetaling van loon. Van het opzettelijk veroorzaken van ziekte is echter vrijwel nooit sprake. De opzet van de werknemer moet gericht zijn geweest op het veroorzaken van de ziekte. Dat betekent dus dat het doel van de werknemer moet zijn geweest om arbeidsongeschikt te worden. Dat komt zelden voor.

In dit geval zal de medewerker in het geval dat hij/zij ziek is – of dit nou door een kater komt of niet – zijn recht op loondoorbetaling behouden. Het loon (70% of 100% ervan – dit is afhankelijk van de gemaakte afspraken) moet de leidinggevende alsnog aan de medewerker uitbetalen. Daarnaast hoeft een medewerker nooit aan te geven waarom deze zich ziek meldt. Iemand kan dat natuurlijk wel uit zichzelf vertellen, als diegene dat wil. Een werkgever mag niet vragen naar de aard en oorzaak van de ziekte. Alleen de bedrijfsarts of arbodienst mag deze informatie verwerken.

Bron XpertHR

Gaan we samen aan het werk?

Neem Contact Op