• Alle HR services op één plek
  • Binnen 1 werkdag antwoord op jouw vraag!
  • Klantbeoordeling 4,7/5
bel ons
all4people Personeelsbeleid

15 februari 2023

Moet je een boete in een concurrentiebeding opnemen?

Nieuwe medewerkers hebben soms moeite met de boete die in een concurrentiebeding staat. Is zo’n boete opnemen verplicht?

Nee, een boete in een concurrentiebeding is zeker niet verplicht. Maar het is wel verstandig om dat te doen.

De belofte om je werkgever niet te beconcurreren kort nadat je uit dienst treedt, is zeker wat waard en de werknemer zal bij zijn indiensttreding ook echt van plan zijn om zich aan die belofte te houden. Maar er kan veel gebeuren in de tussentijd. Als de werknemer een mooi aanbod krijgt van een concurrent of als hij vindt dat hij vervelend is behandeld door zijn werkgever, dan kan hij daar tegen die tijd zomaar anders over denken.

Door overeen te komen dat de werknemer een boete betaalt als hij zich niet aan de afspraken houdt, zal hij hopelijk twee keer nadenken voordat hij bij de concurrent gaat werken. En als hij dat toch doet, dan is de boete een goed middel om de werknemer aan te sporen om zich aan de gemaakte afspraken te houden. Treedt de werknemer toch bij de concurrent in dienst, dan compenseert de boete tenminste (deels) de schade die je daar als werkgever door lijdt.

Gaan we samen aan het werk?

Neem Contact Op