• Alle HR services op één plek
  • Binnen 1 werkdag antwoord op jouw vraag!
  • Klantbeoordeling 4,7/5
bel ons
all4people

18 november 2021

Veelgestelde vragen coronavirus voor werkgevers en werknemers

Een van mijn medewerkers komt terug van vakantie uit een gebied waar besmettingen zijn. Kan ik hem de toegang tot het werk weigeren?

Als uw medewerker geen ziekteverschijnselen heeft, is er geen reden om hem te weren van het werk. Heeft uw medewerker  wel ziekteverschijnselen dan moet hij telefonisch contact opnemen met de huisarts of lokale GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst.

Moet ik als werkgever mondkapjes kopen voor mijn personeel?

Het RIVM adviseert mondkapjes alleen voor medisch personeel. Mensen die werken met (mogelijk) besmette mensen gebruiken professionele mondkapjes en dan in combinatie met andere persoonlijke beschermingsmiddelen.

Kan ik mijn personeel dwingen thuis te werken omdat ik geen risico wil lopen dat het coronavirus zich via mijn bedrijf verspreidt?

In het algemeen bepalen u en uw personeel samen waar zij werken. De overheid geeft daar geen advies over. Als bij een van uw personeelsleden het virus is vastgesteld, dan doet de GGD zogenoemd contactonderzoek .

Kan ik van mijn werkgever eisen dat hij beschermingsmateriaal tegen corona aanbiedt?

Uw werkgever moet zorgen voor een veilige werkplek. Dat betekent dat als u in een omgeving werkt waar u kans op besmetting loopt, uw werkgever u beschermingsmateriaal moet aanbieden.

Ik heb zelf beschermingsmateriaal gekocht voor op werk, kan ik dit declareren?

Als het nodig is om beschermingsmateriaal te gebruiken, moet uw werkgever dat verstrekken. Vraagt uw werkgever u zelf beschermingsmateriaal te kopen, dan moet hij dat vergoeden.

Ben ik verplicht naar werk te komen als ik denk dat ik wellicht corona heb?

Als u denkt dat u wellicht corona hebt, ga niet naar uw werk. Voor meer informatie over wat u kunt doen, kijk op rivm.nl.

Ben ik verplicht naar kantoor te komen als corona daar (in de omgeving) is gesignaleerd?

Als ergens corona is vastgesteld, treedt er een protocol via de GGD in werking. Dat bepaalt welke maatregelen worden genomen. Het sluiten van uw kantoor kan een maatregel zijn.

Mag mijn werkgever het kantoor/werklocatie sluiten bij een coronadreiging?

Uw werkgever moet zorgen voor een veilige werkomgeving. Afhankelijk van de situatie kan het sluiten van een kantoor daarbij horen.

Mag mijn werkgever mij de toegang tot kantoor ontzeggen bij een coronadreiging?

Uw werkgever moet zorgen voor een veilige werkomgeving, als hij het nodig vindt kan hij u de toegang tot kantoor ontzeggen.

Mag ik thuiswerken bij een coronadreiging in de omgeving van mijn werk?

Of u thuis mag werken, hangt af van de afspraken die uw werkgever daarover maakt.

Ik werk normaal niet thuis, maar mag ik bij een coronadreiging wel thuiswerken?

Dit moet u met uw werkgever bespreken.

Als ik denk wellicht het corona virus te hebben, ben ik dan verplicht dit te melden bij mijn werkgever?

Als u denkt dat u wellicht corona hebt, ga niet naar uw werk. Voor meer informatie over wat u kunt doen, kijk op www.rivm.nl.

Mag/moet ik naar kantoor als corona in mijn prive omgeving is gesignaleerd?

U moet in dat geval het advies van de GGD volgen. Als in uw omgeving corona is gesignaleerd, start de GGD een zogenaamd contactonderzoek. Als u gedurende de incubatietijd contact met de patiënt hebt gehad, moet u gedurende de incubatietijd uw gezondheid in de gaten houden en ontvang u hierover informatie van de GGD. Als u ziekteverschijnselen krijgt, moet u dat aan de GGD melden. Op dat moment treedt er een protocol in werking. De arts vraagt een test aan bij het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu of het Erasmus MC Erasmus. Ondertussen wordt u in isolatie gehouden. Dat kan in thuisisolatie of door opname in het ziekenhuis. Dat is afhankelijk van de situatie. Als de test positief is, blijft u in isolatie en doet de GGD zogenoemd contactonderzoek.

OVAL informatiesheet

Informatiesheet werkgevers coronavirus

 

Bron SZW 28-02-2021

 

Gaan we samen aan het werk?

Neem Contact Op