Op 1 januari 2020 gaat de WAB in. De meeste wijzigingen uit die wet zijn dan ook meteen van kracht. Hoe zorg je dat jouw bedrijf klaar is voor de WAB en dat je alles correct toepast? Paar stappen.

Stap 1. Pas je personeelsstrategie aan

Het doel van de WAB is het aannemen van vast personeel weer aantrekkelijk te maken. Dit heeft mogelijk ook impact op depersoneelsplanning.Misschien is het voor jou ineens slimmer om meer werknemers in vaste dienst te nemen en minder flexwerkers in te schakelen.

Ontslagrecht versoepeld

Door de aanpassingen in het ontslagrecht loop je minder risico met personeel in vaste dienst. Door de WAB is ontslag ook mogelijk als er sprake is van een optelsom van omstandigheden, de zogeheten cumulatiegrond.

Ketenregeling aangepast

Je mag iemand vanaf 2020 aansluitend drie tijdelijke contracten aanbieden in drie jaar tijd. Hierdoor hoef je minder snel iemand een contract voor onbepaalde tijd te geven. Kijk dus goed welke arbeidskrachten je het beste kunt inzetten de komende jaren en pas je strategie daarop aan.

Stap 2. Check arbeidscontracten

Kijk goed welke impact de WAB heeft op nieuwe en bestaande arbeidscontracten. Zo zijn er enkele belangrijke extra regels voor het nulurencontract en het min-maxcontract:

  • Iemand met een nulurencontract of een min-maxcontract is vanaf 2020 alleen verplicht te werken als je hem minimaal vier dagen van tevoren oproept.
  • Zeg je een oproep tot werken korter vier dagen van tevoren af, dan moet je de oproepkracht toch uitbetalen.
  • Bij voortzetting of verlenging van het contract moet je minimaal dezelfde arbeidsuren beloven als het jaar ervoor. Dit kun je doen in een nieuw contract of per brief.

Ook bij de verlenging van een arbeidscontract is het slim om na te gaan of er niet iets staat in het contract dat botst met de WAB.

Stap 3. Payrollers

Als je werknemers inzet via payrolling moet je goed opletten. Onder de WAB krijgen payrollers die bij jou werken bijna dezelfde status als je eigen werknemers. Zij hebben recht op dezelfde primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden en jij bent daarvoor verantwoordelijk, behalve voor het pensioen.

Stap 4. Pas de ontslagprocedure aan

Omdat het ontslagrecht wordt aangepast, heeft dit ook impact op de ontslagprocedure binnen je bedrijf. Het wordt nu iets eenvoudiger om een werknemer te ontslaan. Je kunt daardoor eerder de gang naar een rechter overwegen. Laat je hierover altijd wel goed informeren door een specialist.

Blijf een zo volledig mogelijk ontslagdossier opbouwen. Hoe meer bewijsmateriaal er is, hoe groter de kans dat een ontslag wordt goedgekeurd door de rechter.

Transitievergoeding

In veel gevallen moet je een transitievergoeding betalen bij ontslag. Door de WAB zijn er vanaf 2020 een aanpassingen die je moet doorvoeren bij de berekening van de transitievergoeding

Stap 5. Informeer je personeel en check personeelshandboek

Controleer je personeelshandboek en pas de tekst aan, waar nodig. Maak een versie voor 2020 en informeer je personeel over de aanpassingen. Als er aanpassingen moeten komen in de individuele arbeidscontracten van je werknemers, is het zaak op tijd in gesprek te gaan, zodat je vanaf 1 januari 2020 rechtsgeldige contracten hebt.

Meer weten?

De specialisten van all4people gaan graag met je in gesprek.

 

Bron: ondernemenmetpersoneel.nl