• Alle HR services op één plek
  • Binnen 1 werkdag antwoord op jouw vraag!
  • Klantbeoordeling 4,7/5
bel ons
all4people Rijksoverheid

26 april 2022

Wetswijzigingen studiekostenbeding en nevenarbeid

Met ingang 1 augustus 2022 komen er nieuwe regels voor het studiekostenbeding en nevenarbeid.

Studiekostenbeding

Een belangrijke wijziging is dat een verplichte opleiding voor de werknemer kosteloos moet zijn en als arbeidstijd moet worden beschouwd. Het gaat om verplichte opleidingen op basis van Europese regels, Nederlandse wetgeving of de cao. Een werkgever mag de scholingskosten niet meer voor rekening van de werknemer laten komen, ook niet via een studiekostenbeding (artikel).

Nevenarbeid

Een andere veelbesproken verandering is dat het een werkgever in principe niet meer is toegestaan de werknemer te belemmeren om buiten het werkrooster te gaan werken voor een ander. Dit verbod op het verbod op nevenwerk wordt opgenomen in een nieuw wetsartikel: artikel 653a van Burgerlijk Wetboek 7.

Als de werkgever een ‘objectieve rechtvaardigingsgrond’ heeft, mag het afspreken van een nevenarbeidbeding nog wel (artikel). Denk aan de bescherming van de gezondheid en veiligheid van werknemers of de bescherming van vertrouwelijke bedrijfsinformatie.

Zonder zo’n grond is een nevenwerkzaamhedenbeding met verbod nietig, maar de grond hoeft niet in het beding zelf te staan. De werkgever moet achteraf de rechtvaardigingsgrond kunnen geven.

Bron: Rendement.nl

Gaan we samen aan het werk?

Neem Contact Op